Zonnepanelen Camper – installatieproces

In het vorige artikel heb je gelezen hoe je geschikte zonnepanelen uitkiest voor jouw camper. In dit artikel lees je alles over het installeren van je zonnepaneel. Wat heb je allemaal nodig, hoe monteer je de panelen op het dak van je camper en hoe sluit je alles veilig aan.

Boodschappenlijst

  1. Geschikte panelen
  2. Montage systeem
    Hierin heb je verschillende keuzes, kies een die goed aansluit op het dak van jouw camper.
  1. Geschikte kabels
    In bijna alle gevallen zijn 6mm solar kabels de juiste keuze. Twijfel je over de kabeldikte raadpleeg dan een professioneel installateur of leverancier.
  1. MC4 connectoren
    Deze gebruik je om de relatief korte kabels die aan het zonnepaneel zitten te verbinden met de langere kabel (3)
  1. Lijmkit (bijvoorbeeld sikaflex 252)
  2. Hybride lijmkit (bijvoorbeeld sikaflex 522)
  3. Dakdoorvoer
  4. Schuurpapier
  5. Sint marc (ontvetter)
  6. Mppt laadregelaar
    Andere laadregelaars zijn ook mogelijk maar de mppt heeft het hoogste rendement en deze adviseren wij.

Zonnepaneel monteren op je camper

Stap 1: Plaats bepalen en voorbehandelen.

Door het zonnepaneel op het dak van je camper te leggen kun je goed kijken hoe je ze kan plaatsen en waar de montagestukken komen. Let goed op, zitten er ribbels op je dak, plaats de montagestukken dan altijd op de hoge ribbels en niet op de diepere delen i.v.m. afwatering.

Eenmaal bepaald waar de panelen en dus de montagestukken zullen komen kun je de montagestukken markeren op het dak. Na alles weer te hebben verwijderd van je dak kun je starten met het voorbehandelen van de gemarkeerde locaties. 

Waar de montagestukken komen dien je de lak licht op te ruwen met een stukje schuurpapier. Zorg ervoor dat je niet door de lak heen schuurt. Eenmaal opgeruwd kun je de gemarkeerde stukken ontvetten. Wij gebruiken hier sint marc voor. Gebruik je dit onverdund verwijder dan naderhand altijd met een schone natte doek de zeepresten. Herhaal deze stappen voor de zekerheid ook op de onderkant van je montagesysteem.

Zonnepaneel camper

Stap 2: Montagesysteem verlijmen.

Breng een dikke laag kit aan op je montagestukken en plaats ze op de gemarkeerde plekken. Druk het montagestuk stevig aan zodat er overtollig kit rondom het gehele montagestuk zichtbaar wordt. Druk het montagestuk niet dusdanig hard aan dat alle kit er onderweg komt. Je wil +/- 2mm kit onder je montagestuk houden.

Herhaal deze stap voor ieder montagestuk en leg daarna het zonnepaneel voorzichtig in het montagesysteem om te controleren of alles nog past. Eventueel kun je de montagestukken nog minimaal verschuiven mocht dit nodig zijn.

Let op: Schroeven zijn niet nodig mits je alles goed voorbehandeld en je een geschikte kit gebruikt. Wij zijn niet verantwoordelijk en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. Heb je twijfels, overleg dan met de kit leverancier of besteed het uit!

Zonnepaneel camper

Stap 3: plaats de dakdoorvoer op de camper.

Bepaal de plaats waar je kabels door het dak gaan en de dak doorvoer mooi aansluit op je dak. Herhaal dan ook de voorbehandeling uit stap 1. Boor een gat door het dak, verwijder scherpe randen en breng wat lak aan op het kale metaal. Breng de hybride lijmkit aan en plak de dakdoorvoer over de geboorde gaten.

Tip: Trek de kabels vanaf de plek waar je later de MPPT laadregelaar aansluit door het dak en ook al door de dakdoorvoer. Tijdens het aanbrengen van de lijm op de dakdoorvoer kunnen de kabels wat in de weg zitten maar de kabels er naderhand nog doorheen krijgen is vele malen lastiger!

Stap 4: Zonnepaneel vastzetten op je camper.

Schroef het zonnepaneel vast aan je montagestukken wanneer de kit volledig is uitgehard. Let op dat je hiervoor RVS schroeven gebruikt.

Stap 5: kabels verbinden.

De kabels die je zelf hebt getrokken verbind je met de kabels die uit het zonnepaneel komen. Dit doe je door MC4 connectoren te gebruiken. Gebruik hiervoor een geschikte perstang, ga niet aan de haal met een knijp- of waterpomptang. ben je niet in het bezit van het juiste gereedschap, laat het dan doen.

Heb je één zonnepaneel geplaatst dan verleng je uiteraard de pluskabel van het paneel met je eigen pluskabel en de minkabel van het paneel met je eigen minkabel. Heb je twee of meer panelen geplaatst dan sta je voor de keuze om ze parralel of in serie te schakelen.

Als laatste sluit je de Mppt laadregelaar aan zoals aanbevolen in de handleiding van het apparaat.

Zonnepaneel camper serie schakelen (aanbevolen)

In bijna alle gevallen schakelen wij onze zonnepanelen in serie. Dit is namelijk makkelijker, goedkoper en zorgt voor een hoger voltage wat het rendement ten goede komt. Let op, de voltages van de panelen tel je bij elkaar op net als de wattages. Hier moet je laadregelaar dus wel voor bedoel zijn.

Bij serieel schakelen verbind je de plus van het ene paneel met de min van het andere paneel. Op het ene paneel houd je dan een min over en op het andere paneel houd je een plus over. Dit worden je plus en min die richting de laadregelaar gaan.

Een nadeel van serie schakeling is dat je schakeling zo sterk is als je slechtste paneel. Dus is een van de twee stuk dan levert de ander ook niks meer. Schijnt er schaduw op een paneel dan levert het andere paneel ook minder.

Zonnepaneel camper parralel schakelen

Bij een parralelschakeling mag je de wattages niet bij elkaar optellen. Twee panelen van 100 watt per stuk leveren dus samen ook 100 watt. Bij een parralelschakeling tel je het aantal ampere bij elkaar op. Oftewel, je hebt dikkere kabels nodig!

Bij een parralelschakeling verbind je de plus van het ene paneel met de plus van het andere paneel. Hetzelfde geldt voor de min kabels. Met een T-splitsing connector verbind je de minnen en plussen met kabels die richting de laadregelaar gaan.

Serieel geschakelde zonnepanelen 

Zonnepaneel camper

Parralel geschakelde zonnepanelen

Zonnepaneel camper

Hulp nodig bij een specifiek onderdeel van de bouw?

Meer blogs