Zonnepanelen camper – Alles wat je moet weten

Zonnepanelen op je camper bieden je meer vrijheid. Maar dat hoef ik je hoogstwaarschijnlijk niet uit te leggen. Anders was je niet bij dit artikel uit gekomen. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende type zonnepanelen, hoe je zelf kan berekenen hoeveel je er nodig hebt en hoe je de benodigde accu capaciteit hierbij bepaalt. In het volgende artikel leggen we uit hoe je de panelen installeert!

Verschillende type zonnepanelen voor op de camper

Kort door de bocht kun je stellen dat er twee soorten zonnepanelen zijn voor campers. Semi-flexibele panelen en glaspanelen.

Voordelen semi-flexibel zonnepaneel

  1. Lager en dus minder zichtbaar op een dak
  2. Zijn flexibel dus buigen mee met de ondergrond
  3. Zijn een stuk lichter van gewicht
  4. Koop je de juiste dan kun je er overheen lopen zonder schade

Nadelen semi-flexibel

  1. Ze kunnen hun warmte minder goed kwijt waardoor het rendement in de zomer enorm kan dalen!

Op het dek van een boot zien wij meerwaarde in de mogelijkheid om er overheen te kunnen lopen. Op het dak van een camper zien wij deze meerwaarde niet. Daarom gaan wij voor zoveel mogelijk rendement en kiezen wij altijd glaspanelen.

Verschillende type glaspanelen

Binnen het spectrum glaspanelen kun je nog kiezen uit monokristal of polykristal. Mono-kristallijne zonnepanelen zijn vaak te herkennen aan de zwarte kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak blauw van kleur.

In deze keuze is niet een goed of fout. Mono-kristallijne zonnepanelen zijn vaak iets duurder. Tevens leveren ze een heel klein beetje meer rendement, ook in de schaduw. Daarentegen wordt gezegd dat ze in de zon sneller warm worden vanwege de kleur en dan brengt het polykristtallijne zonnepaneel weer iets meer op. Kortom het verschil is verwaarloosbaar met het kleine oppervlak van een camperdak.

Het stroomverbruik berekenen

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je kunt gebruiken dienen we eerst te berekenen wat je (geschatte) stroomverbruik is. Om dit te berekenen maak je een lijst als in het voorbeeld hieronder. Wees volledig en zoek van alle apparaten het verbruik uit. Vaak vind je dit op de website waar het product verkocht wordt. Ook wel aangegeven als vermogen.

ApparaatVerbruik Aantal uur per dag in gebruikVerbruik per dag
Koelkast60 Watt10600 Watt
6 spotjes30 Watt4120 Watt
Laptop lader70 Watt2140 Watt
Iphone lader 2x24 Watt496 Watt
Totaal  956 Watt

Het wattage wat de fabrikant aangeeft is altijd per uur. Dit vermenigvuldig je dus nog met ‘aantal uur per dag in gebruik’ om tot het werkelijke verbruik te komen. Hoewel de koelkast 24 uur per dag aan staat vermenigvuldigen wij deze met 10 uur. Dit doen we omdat de compressor van een koelkast automatisch uitvalt wanneer hij op temperatuur is en dus niet altijd draait. (10 uur is een grove schatting in dit voorbeeld)

In dit rekenvoorbeeld wordt er 956 Watt verbruikt per dag. Aan de hand van het verbruik gaan we het accu pakket uitkiezen. Wij stellen vaak als regel dat je minimaal 2 dagen wilt kunnen kamperen zonder laadstroom. Dit betekend dat we 956 Watt vermenigvuldigen met 2. Onze accu moet minimaal 1912 Watt kunnen leveren.

Tip: Accu capaciteit wordt niet in Wattages maar in Ah aangegeven bij verkopers. Om 1912 Watt om te rekenen naar Ah deel je het door 12 (volt). 1912/12= 159,3 Ah

Wil je meer weten over het kopen van een geschikte accu, lees dan ook ons vorige artikel.

Dan kunnen we nu eindelijk de zonnepanelen gaan uitkiezen!

In Nederland hebben we gemiddeld 4 zonuren per dag. In Frankrijk is dit bijvoorbeeld 6, Spanje en Italie 7 en portugal zelfs 8! Omdat wij vinden dat een off-grid camper veelzijdig moet zijn en niet enkel moet werken in zonnige landen gaan wij altijd uit van 4 zonuren voor onze berekeningen.

Wil je met gunstig weer, een ongelimiteerd aantal dagen wild kunnen camperen dan nemen wij de regel dat de laadstroom net zo hoog moet zijn als het verbruik. Het verbruik was immers 956 Watt per dag. Daarom willen we een laadcapaciteit van 956 Watt per dag. Daarom delen we 956 door de 4 zonuren en komen we uit op een zonnepaneel van 239 Watt. Dit wattage mag je ook verdelen over een aantal zonnepanelen als dit beter past op je dak. Bijvoorbeeld twee panelen van 120 Watt ook wel uitgedrukt in WP.

Hulp nodig bij een specifiek onderdeel van de bouw?

Meer blogs